Allame, asıl adıyla Hamza Gül, sadece bir rapçi olarak tanımlanamayacak kadar çok yönlü bir sanatçıdır. 27 Temmuz 1987'de Trabzon'da dünyaya gelen Allame, rap müzik sahnesindeki başarısının yanı sıra bir prodüktör, animatör, seslendirme sanatçısı ve ressam olarak da tanınır. TRT Çocuk'ta yayınlanan "Maysa ve Bulut" adlı çizgi filmde seslendirme yapmasıyla da bilinir. Aynı zamanda graffiti ve DJ'lik gibi alanlarda da yeteneklerini sergileyen Allame, katıldığı çeşitli müzik, resim ve karikatür yarışmalarında ulusal ve uluslararası düzeyde birçok ödül kazanmıştır. Lise eğitimini Trabzon Güzel Sanatlar Lisesi'nde resim alanında alarak görsel yeteneklerini geliştiren Allame, ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Animasyon bölümünde eğitimine devam etmiştir.
Allame, genç yaşlardan itibaren rap müziğe ilgi duyan ve kendi sözlerini yazmaya başlayan bir yetenek olarak öne çıkıyor. 2007 yılında Aforizma adını taşıyan ilk albümünü yayınlayarak müzik dünyasına adım atan Allame, o zamandan beri Türk rap sahnesinde kendine sağlam bir yer edinmiştir.
Allame müziğe başlama serüvenini: “İlk rap şarkısı dinlediğimde 9-10 yaşlarındaydım. Cartel’in ilk patladığı zamanlar ağabeylerim bir yerden buldukları çekme kasetini dinliyordu. Yanlış hatırlamıyorsam ilk “Defol Dazlak” şarkısını dinlemiştim. Çok agresif bir şarkıydı. Okuyuş tarzları, duyduğum cümleler… Daha önce duyduğum bir fonetikte söylenmiyordu, daha garip söyleniyordu. Bana enteresan gelmişti ve beni çok etkilemişti.
O dönem sadece evde değil bütün mahallede Cartel’in şarkılarını duyuyordum. Evdeki Ses, Defol Dazlak, Hani Bana Para… O şarkılar bana çok etkileyici, çok başarılı geliyordu, beni çıldırtıyordu ve o an rap’e tutuldum. O andan sonra müziğe dair ilgim artmaya başladı ama bildiğim sadece bunlardan ibaretti. Daha sonra Karakan’ın “Al Sana Karakan” albümü ve ardından Erci E’nin bir albümü çıktı. O an beni çiviledi. O anki çocuk kafasıyla müzikle ilgili tüm anlayışım oydu, “Müzik budur, bundan daha iyisi yapılamaz.” diye düşünüyordum.
Lise yıllarımın başında Silahsız Kuvvet’i, Fuat’ı ve Ceza’yı duydum. İlk defa Cartel harici bu işin yapıldığını gördüm. Daha agresif, mahalle ağzına daha yakın cümleleri duyunca rap’e daha çok sempati duymaya başladım. Bu sefer “Biz de yazabiliriz.” gibi bir duygu oluştu. Bu düşünce direkt eyleme geçmedi ama bir yere tohum olarak ekildi. Bu müzikal süreçte bir karar dönemi olmadı. Hiçbir zaman “Ben rapçi olacağım.” demedim. Ufak bir su birikintisinin nehire dönüşmesi gibi bir şeydi. Dinlemeye başladığın anda artık onun içindesin. Bir noktada “Artık üretmeye başlayacağım.” demiyorsun, en azından benim hayatımda öyle olmadı. Yazmayı, çizmeyi seven bir çocuktum. Dolayısıyla bir anda olan bir şeyden değil, bir süreçten bahsediyorum. İlk kayıt denemelerimden sonra artık yazdığım şeyleri söylemekten keyif duymaya başlamıştım, kaydettikten sonra ikinci kere dinleyebiliyordum en azından. İkinci kere dinlemeye başladığım, “Fena olmadı ha, güzel oldu.” demeye başladığım zaman artık o işin içindeydim.
Kayıt almakla söz yazmak arasında çok fazla fark var. Ben başka şehirlerden rapçi arkadaşlarla konuştuğumda “İlk şu zaman kayıt aldım.” dedikleri zaman şaşırıyordum. O zamanlar o ekipmanlara nasıl ulaştılar, nasıl elde ettiler hayret ediyordum. Onlar o tarz şeylere çok kolay ulaşabiliyordu ama ben ulaşamıyordum. Çünkü Trabzon’dasın, ulaşabileceğin bir şey yok. En fazla bilgisayarı olan arkadaşının masa mikrofonuna okursun, benim de öyle oldu.
Albüm anlamında bir şeyler yapmaya başladığım zamanlar sözler çok ergen kafasındaydı. Basit, söz sanatı içermeyen, dümdüz sözler yazıyordum. Bizi yazdığımız sözlerin içeriğinden çok söyleyiş biçimi ilgilendiriyordu. Hece ölçüsü bulmanız, ritim kaçırmamanız gerekiyor. Daha çok teknik şeylerle ilgili üretim yapmaya başlıyorduk. Dolayısıyla içeriği, ne dediğin çok önemli değildi; söyleyebiliyorsan rapçisindir. İleride dinlediğim insanların sayısı artınca dinlediğim konuları, konuların işleniş biçimini daha çok gözlemleyince bu işin böyle olmadığını; bir temeli, bir fikriyatını olduğunu anladım.” şeklinde anlatıyor.
Allame İsminin Anlamı Ne?
Allame mahlasının anlamıyla ilgili kendisinin açıklaması şu şekilde: “Allame mahlasını seçmemin enteresan bir hikayesi yok. İlk bu işlerle uğraşmaya başladığım, bol bol freestyle yaptığım dönemler sözlük karıştırmayı çok seviyordum. Sözlükte ilk gözüme çarpan kelime Allame’ydi. Allame isminin bilgin, alim, sözlerle uğraşan kişi gibi çeşitli anlamları var. İslami boyutta da bir anlamı var ama ben bu ismi daha çok bilge kişilik anlamından dolayı seçtim. Allame ismi ilk zamanlar bana çok komik geliyordu, üstüme oturmuyordu. Daha sonra yaptığım işlerle pekiştirince bu isim bir karizma kazandı. Şu an Allame isminden çok memnunum.”
Batarya Company Dönemi
Allame ve Leşker Asakir, üniversite hazırlık sınıfında tanıştıktan sonra 2007 yılında Batarya Company adlı müzik grubunu kurdular. Bu grup, Allame, Leşker Asakir, Lider, Hasip Aksu, Necip Mahfuz, Taki ve Deviasend gibi yetenekli isimleri bünyesinde barındırmaktadır.
Grubun içinde her bir üyenin özel bir görevi vardı. Allame, grup üyeleri arasında video sanatı, tasarım ve animasyon alanlarında uzmandı; aynı zamanda MC ve miksaj bölümünde aktif rol aldı. Leşker Asakir ise klip yapımı, video kurgusu ve montajına odaklanmıştı. Lider ve Taki, MC ve mix/mastering işlerini üstlenirken; Hasip Aksu, aynı zamanda vokalist olarak görev yapıyor ve altyapı işlerinden sorumluydu. Ekibin diğer üyelerinden Deviasend ve Necip Mahfuz da grup dinamiklerinde önemli roller üstlendiler. Necip Mahfuz, İstanbul'a taşındıktan sonra teknik kısımlarla ilgilenemedi, ancak bağlantılar, tanıtım ve sosyal medya yönetimi gibi alanlarda aktif rol aldı.
Rap sahnesinde önemli bir iz bırakan Batarya Company, 2014 yılında çıkardığı ilk albümü "Stereotype" ile dikkatleri üzerine çekti. Grubun şu an aktif olmasa da, geçmiş projeleri hala müzik tutkunlarının dilinde ve belleğinde canlılığını koruyor.
Allame, 2022 yılında bir albüm ve dört single yayınladı. 2023 yılında kariyerine “Evil Voice Beattape” isimli projesiyle devam eden Allame, bir süredir single parçalarla sürdürdüğü kariyerine son çıkardığı “ÖLÜM” adlı albümüyle devam ediyor.